Kapstok. Geschiedenis.

Het prille begin

Opvangcentrum Halte 51 was een Leuvens project voor Leuvense jongeren. Bij de opstart in 1980 waren er geen subsidies en amper geld om personeel te betalen. Toch zetten de medewerkers zich met hart en ziel in voor de jongeren die ze konden opvangen en begeleiden.

Om de werking te kunnen blijven financieren, wilden medewerkers Ivo Michiels & Toon Vandenhove van Halte 51 kledij inzamelen en tweedehands verkopen. Ze trokken op onderzoek bij een soortgelijk project en gingen naarstig op zoek naar vrijwilligers.

In de Mechelsestraat 65 bleek een pand te huur. Niet ideaal want wel erg bouwvallig, maar genoeg om de Kapstok tot leven te brengen. De tweedehandswinkel opende de deuren op 16 oktober 1985.

 

Tweedehands met een doel

De winkel wordt sinds het prille begin gedragen door vrijwilligers, die zich dagelijks bezighouden met sorteren, wassen, presenteren en verkopen. Meer dan 60 vrijwilligers zetten zich doorheen de jaren in voor de Kapstok.

Alle kleren in de winkel zijn gekregen van mensen die ze schenken. Sommigen omdat hun kleerkast nodig opgefrist moet worden, anderen uit solidariteit. Want de Kapstok verkoopt al 30 jaar aan kleine prijzen. Zodat ook mensen die het minder breed hebben, zich iets ‘nieuws’ kunnen veroorloven.

1985

Het gehuurde pand blijkt al snel te klein. In het naastliggende huis komt Het Kapstokske, waar de kinderkledij verkocht wordt. Omdat er soms te weinig vrijwilligers zijn voor de twee winkels, wordt een gat in de muur geslagen. Zo kan 1 vrijwilligster toch beide winkels tegelijkertijd open houden.

1994

Het regent binnen in de winkel, de duiven gaan hun gang op het verdiep. Tijd voor een nieuwe stek. De Kapstok verhuist naar het nr. 32, in het winkel wandelgedeelte van de Mechelsestraat. Heel wat meer mensen merken de winkel hier op!

1999

Halte 51 wordt onderdeel van het nieuw opgerichte CAW regio Leuven. De Kapstok blijft zich inzetten voor Halte 51.

2000

De Kapstok bestaat al 15 jaar! Intussen is er een groep van 16 enthousiastelingen om de winkel draaiend te houden. Vrijwilligster van het eerste uur Marie Jeanne vertelt aan Passe Partout: “Mijn benen houden het al 15 jaar vol, maar of ze het nog 15 jaar zullen doen, moeten we nog zien.”

2005

De Kapstok bestaat 20 jaar en dat wordt gevierd tijdens de dag van de klant. De opbrengst van de winkel gaat intussen integraal naar de werking van CAW Oost-Brabant. Het geeft het CAW extra middelen voor bijvoorbeeld keukenapparaten, wasmachines en kookvuren voor de residentiële werkingen als het vluchthuis, Halte 51, het crisisopvangcentrum en het inloopcentrum.

2007

Op 22 en 23 december organiseren de handelaars van de Mechelsestraat, de Vismarkt en de Wandelingenstraat “Kerst voor de Kapstok”. Er zijn optredens op de Vismarkt, eten en drinken. De opbrengst gaat naar de verbouwing van de Kapstok. Het verouderde gebouw wordt opgeknapt. Boven de zaak komen vier studio’s en de winkel krijgt een opfrisbeurt.

2009

Tijdens de verbouwingen verhuist de winkel tijdelijk naar heel wat verderop in de Mechelsestraat. Een scheidingswand en pashokje worden provisoir in elkaar geknutseld. De vernieuwde Kapstok heropent in september. Een appartement en drie studio’s worden nu verhuurd via het sociaal verhuurkantoor Spit.

2011

De Kapstok heropent feestelijk de deuren op 26 september 2011. Lien Degol en Annemie Struyf komen de kapstok wat extra in de kijker zetten.

2014

De Kapstok krijgt een nieuwe logo, een likje verf en een gevelbannier, waardoor de winkel nog meer opvalt in het straatbeeld.

2015
De Kapstok bestaat 30 jaar en dat moet gevierd worden. De benen van Marie Jeanne doen het nog steeds!